NOTÍCIES   NOTÍCIES

Els veïns de la Pobla aproven per majoria absoluta el canvi de les festes patronals

  • el dissabte 28 i el diumenge 29 de gener es va dur a terme una consulta popular que preguntava pel canvi de les festes patronals a cap de setmana.

  • La Comissió de festes, encapçalada per la regidora M.J. Soler, és l'encarregada de l'elaboració de la proposta que té com a finalitat que les Festes Patronals es realitzen en cap de setmana

XARA | La Pobla del Duc | 05/02/2012

 

 

 

principal

   

El diumenge 29 de gener es va donar a conéixer el resultat de la consulta popular iniciada dissabte 28 sobre la proposta de canvi a cap de setmana de les Festes Patronals. 838 veïns del poble participaren en la consulta popular el resultat de la qual va ser: 635 vots a favor del sí, 180 vots a favor del no, 18 abstencions, 3 vots blancs i 2 vots nuls.

La consulta popular ha sigut el resultat d'una sèrie de negociacions que ha dut a terme la Comissió de Festes. Esta comissió està formada per representats d'entitats culturals que, d'una forma o altra, estan relacionats en les Festes: Confraria del Crist, Confraria de Sant Blai, associacions d'Ames de casa, jubilats, comparses de moros i cristians, festers i pares de festers d'enguany...etc

El canvi de les Festes Patronals era un clamor de molts veïns de la Pobla des de feia alguns anys. Les dates del 3, 4 i 5 de setembre en què venien celebrant-se des de va moltíssims anys no s'ajustaven als nous temps, ni a la nova realitat dels jóvens protagonistes d'una gran part dels actes de festes.

La regidoria de festes de la nova corporació municipal, en atenció a les propostes de molts veïns al respecte, va posar en funcionament, a finals de l'any passat, una Comissió de Festes que seria l'encarregada de dur endavant el procés de canvi. Una vegada organitzada i conformada amb membres de les associacions anomenades anteriorment, començaren a reunir-se i a debatre sobre el tema. La Confraria del Crist, més arrelada a la tradició festiva, es mostrava reàcia a qualsevol canvi. Fruit de les negociacions al llarg de les diferents reunions va ser elevar a consulta popular la proposta de canvi. Concretament la proposta era:

La Comissió de Festes ha proposat canviar les Festes Patronals a l´últim cap de setmana complet d'agost en el qual es realitzaria la presentació del festers i la desfilada de moros i cristians; i el primaer cap de setmana de setembre (Aurora, Cristo del Amparo i Sant Blai). Podran votar tots els empadronats a la Pobla i els nascuts a la Pobla que conste en el DNI.

La pregunta és la següent:

Vol vosté el canvi de les festes al cap de setmana? SI, NO, M'ABSTINC.

Vist el resultat, la Comissió de festes lliurarà a l'Ajuntament la proposta concreta de canvi, a fi que la corporació duga a terme els canvis que la majoria dels poblatans reclamen.

 

S'ha de tindre en compte que no sempre les festes han sigut igual, ni els dies dedicats a cada divinitat han sigut el mateixos. Abans del segle XVIII la festa del Crist es celebrava el 3 de setembre, i no serà fins a mitjan segle XIX quan, gràcies als esdeveniments miraculosos que s'atorguen al Crist, se li concedista  presidir la festa patronal el 5 de setembre i, Sant Blai passaria a celebrar-se el 4. A més, estos dies de festa eren l'expressió d'una situació socioeconòmica de la Pobla molt diferent a l'actual. La dedicació a l'agricultura de quasi la totalitat dels poblatans fins fa uns 30 anys comportava la participació i presència en els actes festius a tot aquell que vulguera. Però la situació actual no té res a veure en la d'abans. Molts poblatans ja no treballen en el poble, els jóvens estudien batxillerat, la qual cosa impedix enormement a moltes persones estar en les festes com toca.

Les tradicions canvien en el temps, s'adapten a les noves realitats i els nous canvis, quan passa de nou el temps, es tornen a convertir en tradició.

En la Pobla, llaura encara algú en matxo i forcat? els llauradors han hagut d'adaptar-se als nous avanços per millorar i prosperar. Aquella forma de treballar la terra és història, queda com una tradició de fa segles, de la qual  podem sentir-nos orgullosos. En les festes passa igual, es canvia per a millorar, i d'ací a cent anys estos canvis seran una tradició, que els poblatans d'aquell moment, si la situació de la Pobla és una altra també intentaran canviar, o no?

Una cosa és ben segura que, tant si són les festes els dies 3, 4 i 5 de setembre, o si són els caps de setmana d'agost-setembre, la devoció al Crist serà la mateixa, o no? No calen més explicacions.