lapobladelduc0  LA POBLA DEL DUC.ORG

 

Quasi 500 persones es manifesten a  Benicolet CONTRA LA PLANTA DE RESIDUS ANIMALS

§  La protesta va anar acompanyada d’una sonada perolada

§  Cuadro de texto: Els pobles de la Vall no volen que la seua salut es veja greument amenaçadaLa instal·lació d’un abocador d’animals infectats en el centre de la comarca afectaria negativament als  pobles ubicats en el seu radi d’acció

Redacció XARA|LA POBLA DEL DUC|1/12/2011

_MG_8763c.jpgEl dimarts 29 de novembre la Plataforma contra la instal·lació de la planta de tractament de subresidus animals que es vol construir a la Pobla del Duc, va aprofitar que la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida celebrava una sessió plenària a Benicolet, per a realitzar una massiva concentració de protesta i rebuig a la planta. Prop de 500 persones es reuniren pacíficament davant del local on es reunien els consellers de la Mancomunitat. Els consellers, a porta tancada debateren l’ordre del dia acordat, debat que mostrà en determinats moments una certa tensió ja que alguns consellers no van mostrar una negativa clara a la construcció de la planta. Tot seguit  es va acordar que el pròxim dimecres 7 de desembre es reunirà de nou la Junta de govern de la Mancomunitat per tal de redactar conjuntament un document en el qual l’entitat s’oposarà formalment a la instal·lació de la planta, tal i com va informar personalment el president, Filiberto Tortosa, als manifestants congregats a les portes de l’Ajuntament.

Centenars de veïns, representats dels municipis de la Pobla del Duc, Otos, Carrícola, Bèlgida, Castelló de Rugat, Llutxent, Albaida, Beniatjar, el Ràfol de Salem i Quatretonda entre altres, portaven pancartes amb lemes com ‘No volem vaques loques a la Vall’, ‘Els pobles de la Vall no volem que la nostra salut es veja greument amenaçada pels possibles fallos de la planta’ o ‘No a l’abocador de cadàvers infectats’, ‘No a la basura, sí a l’agricultura’. La protesta va anar acompanyada d’una sonada perolada, tot i això cal destacar que en cap moment s’han llençat consignes polítiques, ni s’ha atacat a cap partit polític, ja que segons veus de la plataforma “ens trobem davant d’un problema que afecta el benestar de totes les persones independentment de la seua ideologia, no es tracta d’una qüestió política sinó de salut i això no admet ni preus ni ambigüitats”.

L’objectiu de la concentració ha sigut  conscienciar la ciutadania de la  perillositat d'una planta d'eixes característiques al bell mig de la nostra comarca. Una planta que estaria envoltada per una gran quantitat de nuclis de població molt pròxims entre sí. La instal·lació d’un abocador d’animals infestats en el centre de la comarca afectaria negativament als  pobles ubicats en el seu radi d’acció, també a l’agricultura i a la ramaderia de l’entorn, al turisme rural que ara mateix s’està potenciant al costat del Paratge Protegit del Benicadell, a la imatge pública que es té d’esta zona (no es vol ser pobles de pudor), a la qualitat de les aigües i a la salut de les _MG_8769.jpgpersones. Cal recordar que l’empresa del projecte està declarada de categoria 1 per la gravetat dels seus residus, que té projectat tractar 220 tones diàries i que el seu període d’explotació és de 30 anys prorrogables. D’eixa manera s’hipotecarien les generacions actuals i futures. Tot i que alguns partidaris a la seua intal·lació han volgut llavar la seua imatge proclamant una gran quantitat d’avantatges en forma de creació d’ocupació i pagament d’impostos que no són certs en cap mesura, finalment els perjudicis creats serien infinitament superiors als beneficis suposadament creats.

La Plataforma ha aconseguit en poc mes d’una setmana informar a la població i presentar més de 3.000 al·legacions de rebuig. Ara cal que, a més del moviment ciutadà, tots els nostres representats polítics i empresarials actuen en conseqüència davant un planta d’animals que pot quebrar el futur de la Vall d’Albaida.